Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)

 ANADOLU SIĞLA AĞACI (Liquidambar orientalis)

   Anadolu sığla ağacı (Liquidambar orientalis) Altingiaceae familyasındandır.Türkiye'de Güney Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde sınırlı alanlarda yetişir. Yerel dilde "Günlük ağacı" olarak bilinen sığla, 20 metreye kadar boylanabilir ve görünüş olarak çınara benzer. Marmaris ve Datça bölgelerinde dere boylarında, Köyceğiz ve Fethiye civarında ise taban suyu yüksek olan düzlüklerde korulukları vardır. Köyceğiz'de bulunan doğal yayılış alanlarının, portakal bahçelerine dönüşmesi ile daraldığı belirtilir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından korunan alanlarda yeni korulukları tesis edilmektedir. Türkiye dışında sadece Rodos Adasında bulunur. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak, nemli ve suyu bol yerlerde yetişir.

       


   Ağacın kabuğunun yaralanmasıyla, özünden elde edilen bir çeşit balsam olan ‘’Sığla yağı’’ iyi bir antiseptiktir. Eczacılıkta, parfümeride ve ayrıca buhur olarak kilise vb. yerlerde kullanılır. Ağacın önemi, elde edilen bu yağdan kaynaklanmaktadır.
   Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın "aşk iksiri" ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Eski Mısırlılar sığla yağını mumyalama işlemleri sırasında da kullanmışlardır. Batmış Fenike gemilerinden çıkarılan içi sığla yağı dolu amforalar geçmişte sığla yağının Akdeniz ticaretinde önemli bir yer tuttuğunu göstermektedirler.



Yazan: Celal Berat Ergen


KAYNAKÇA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anadolu_s%C4%B1%C4% 9Fla_a%C4%9Fac%C4%B1 

https://tvk.csb.gov.tr/anadolu-sigla-agaci-tur-izleme- projesi-i-84113 

https://www.obmhaber.com/sigla-agaci- medeniyetlerin-sentezi/504/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE