Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE
ÜRÜNLERİN DOĞA DOSTU ALTERNATİFLERİ (PET ŞİŞE)
1) PET şişelerin geri dönüştürülmesi
plastik kirliliğini azaltmada önemli olsa da güvenlik ve kaliteyle ilgili
endişeleri artırabilir.
Pet şişelerin yapısında bulunan 193 adet kimyasal maddenin migrasyon potansiyeli araştırıldı ve bunlardan 150’sinin PET şişelerden gıdaya geçtiği tespit edildi. Çalışma; çoğu araştırmanın antimon, asetaldehit ve bazı iyi bilinen endokrin bozucu kimyasalların gıdaya geçtiğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda geri dönüştürülmüş pet şişelerde antimon ve bisfenol A’nın daha yüksek olduğu rapor edildi. Bu durum bize gösteriyor ki pet şişe geri dönüşümünde toplama, ayırma ve kontaminasyon gibi etkenler daha dikkatli incelenmeli.
KAYNAK: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35295000/
2) Harvard Halk Sağlığı Okulu araştırmacıları tarafından yapılan araştırmada, 77 katılımcı BPA maruziyetini en aza indirmek için tüm soğuk içecekleri paslanmaz çelik şişelerden içtikleri bir haftalık sürece başladı. Katılımcılar bu süreçte idrar örnekleri verdi. Daha sonra kendilerine iki adet polikarbon şişe verildi ve bir sonraki hafta boyunca tüm soğuk içecekleri bu şişelerle içmeleri istendi. Bu süre zarfında idrar numuneleri de sağlandı.
Sonuçlar, katılımcıların idrardaki BPA seviyelerinin polikarbonat şişelerden içtikten sonra % 69 arttığını gösterdi.
Ayrıca katılımcılar şişelerin içine sıcak sıvı koymadıklarını belirtti. Isıtmayla beraber BPA’nın polikarbonattan sızması artacağı için sıcak sıvı içmiş olsalardı BPA seviyeleri daha yüksek olabilirdi.
Pet şişelerin ve diğer plastiklerin üretiminde kullanılan BPA’ya maruz kalmanın hayvanlarda üreme gelişimini engellediği, insanlarda diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olduğu belirlendi. Pet şişe ve biberon olarak da kullanılan polikarbonat şişelere ek olarak BPA; diş hekimliği kompozitlerinde, dolgu macunlarında, alüminyum yiyecek ve içecek kutularının astarında da bulunur.
KAYNAK: https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/05/chemical-leaches-from-plastic- drinking-bottles-into-people/
NEDEN PET ŞİŞE KULLANMAMALIYIZ?
- Pet şişenin doğada çözülmesi 1000 yıla kadar sürebilmektedir.
- Maalesef plastiklerin %50’sinden fazlası sadece bir defa kullanıldıktan sonra çöpe/doğaya gitmektedir.
- Pet şişeler zamanla çevresel nedenlerden dolayı parçalanır ve mikroplastikler oluşur. Bu mikroplastikler besin zincirine girer ve insan sağlığına zarar verir.
- Pet şişelerin ham maddesi petroldür. Sınırsız pet şişe tüketimi doğal kaynakların da tükenmesine neden olur.
KAYNAK: https://www.copunesahipcik.org/bilgi-merkezi/blog/pet-sise-kullanmayi- birakmaniz-icin-10-mantikli-sebep#:~:text=Pet%20şişenin%20doğada%20çözülmesi%201000,ve%20toprağa%2 0gömülerek%20bertaraf%20edilir.
DİKKAT!!!
- Günde iki litre su içen bir insan, tekrar kullanılabilir şişeyi seçerek yılda yaklaşık 1500 pet şişenin çöpe gitmesine engel olmuş olur.
- Özellikle sıcak havada ve güneş altında kalmış pet şişeleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Sıcak havada plastiğin içindeki maddeler suya daha hızlı geçer ve sağlığınız için bir tehdit oluşturur.
PEKİ YERİNE NE KULLANABİLİRİZ?
- Pet şişe yerine paslanmaz çelik ürünleri veya cam şişeleri tercih edebilirsiniz.
Yazan: Ayşe Betül Demir
Yorumlar
Yorum Gönder