Pestisit Kalıntısı ve Sağlığa Etkileri

PESTİSİT KALINTISI VE SAĞLIĞA ETKİLERİ


ANAHTAR KELİMELER:PESTİSİT, HORMON, GIDA , TOKSİK,İNSAN

   Pestisitlerin günümüzde kullanımı aşırı artmış durumdadır. Aynı zamanda kullanımına karşı olan mücadelede yavaş yavaş artmaktadır. Öncelikle pestisit nedir, ne için kullanılır nelere sebebiyet verir biraz bunlardan bahsedeyim.

   Pestisit; Besin maddelerinin üretimi, tüketimi ve depolanmaları sırasında, besin değerini bozan ve besinleri yok eden, zarar veren haşereleri, mikroorganizmaları ve diğer zararlıları (pestleri) yok etmek için kullanılan fiziksel, kimyasal veya biyolojik savaş maddelere denir.

• Ekonomik zehirler sınıfına giren pestisitler, kullanma yerlerine göre:

• insektisitler (böceklere karşı),

• herbisitler (yabancı otlara karşı),

• fungusitler (mantarlara karşı),

• rodentisitler (kemiricilere karşı),

• akarasitler (uyuz böcekleri ve parazitlere karşı) ismini alırlar.

   Pestisitin yok edilmesi istenen zararlıya karşı selektif (seçici) ve spesifik toksisite göstermesi, diğer canlılara ise (insan, bitki ve hayvanlar) minumum toksisite göstermesi istenir.

• Ancak her pestisitin bir dereceye kadar toksisitesi vardır ve sağlık açısından "tam güvenceli" bir pestisit yoktur.

• Bununla beraber, belirli koşullarda kullanıldıklarında riskleri azaltılabilir. Pestisit kullanımı günümüzde inanılmaz bir boyuta ulaşmıştır. Aslında tarımı iyi bir hale getirdiğini düşünsek de toksik etkileri azımsanmayacak kadar çok ve tehlikelidir. Dünyada yılda 3 milyon ton civarında pestisit kullanılmaktadır. Türkiye’deki pestisit kullanımı ise 2018 yılı için 59 bin ton olarak tahmin ediliyor. Türkiye’de 1979 yılı ile 2018 yılları arasında pestisit kullanımı yedi kat artış göstermiştir. Hal böyle olunca bu ilaç olmaktan çıkıp bir zehir haline geliyor.

Gelin biraz da zararlarından bahsedelim :

   Pestisitler gıdalarda kalıntı bırakır. Kalıntılı ürünlerin yenmesi, alınan zehirin dozuna bağlı olarak akut ya da kronik, çeşitli sağlık zararlarına yol açar. Pestisitler doğal hayata karışarak toprakta ve su varlıklarında da kimyasal kirliliğe neden olur ve bu kirlilik de çeşitli gıda ürünlerine bulaşabilir. Örneğin, püskürtülen pestisitlerin %98’den fazlası ve herbisitlerin ise %95’i, kullanılan alan dışındaki hava, su ve toprak gibi ortamlara dağılıyor ve hedef olmayan canlı türlerine bulaşıyor.

   Organofosfatlı pestisitler (OP'ler) dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadır. İnsanlar için ana kontaminasyon kaynakları, diyet yoluyla yutulması ve mesleki maruziyettir. OP maruziyetiyle ilgili başlıca endişeler, yüksek seviyeli maruziyetleri takiben geciken etkiler ve sinir sistemi kronik hastalıkları için bir risk faktörü olduğu ileri sürülen yaşam süresi boyunca düşük seviyeli maruziyetlerin etkisidir.

   Pestisitler insanlarda kısırlık, üreme sağlığı bozukluları, hormonal sistemde ve sinir sisteminde bozulmalar ve kanser gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır.





   Hayvan ve in vitro çalışmalar, endokrin bozucu kimyasalların erkek ve dişi gonad gelişiminden sorumlu hormona bağlı yolları etkilediği sonucunu desteklemiştir. ya hormon reseptörleri ile doğrudan etkileşim yoluyla ya da epigenetik ve hücre döngüsü düzenleyici etki biçimleri aracılığıyla. İnsan popülasyonlarında, çalışmaların çoğu EDC'lere maruz kalma ile kısırlık, endometriozis, meme kanseri, testis kanseri, zayıf sperm kalitesi ve / veya işlevi gibi erkek ve / veya dişi üreme sistemi bozuklukları arasında bir ilişkiye işaret etmektedir.
   
                                 

  Aslında bu listeyi uzatabiliriz. Pestisitler özellikle de bebek ve çocukları etkiliyor. Bebekler ve çocuklar bu tür pestisitlerin yol açtığı sağlık zararı açısından en kırılgan grubu oluşturuyor. Bebek ve çocuklardaki kanser riski yetişkinlere kıyasla 10 katı daha fazladır.

                                          

   Aynı zamanda bu kadar pestisit kullanımı maliyet açısından bakılınca da ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Bilindiği üzere bir çok pestisittin zararlı olduğu anlaşılıp kullanımı yasaklanmıştır.(geç de olsa) Ama bu zamana kadar kullanılmış olması çevreye vermiş olduğu zararları düşününce sosyal maliyetin arttığını görüyoruz. 

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

   Pestisitlere mahkum değiliz. Zehirsiz üretmek mümkün. Pestisit kullanmadan tarım yapabilmenin pek çok yolu ve yöntemi var.

ORGANİK TARIM; ekolojik sistemlerde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, esas itibariyle sentetik kimyasal ilaçlar ve gübrelerin kullanımının yasaklanmasının yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe, toprağın muhafazası, bitkinin direncini artırma, doğal parazit ve avcı böceklerden yararlanmayı tavsiye eden, bütün bu olanakların kapsamlı bir şekilde oluşturulmasını talep eden, üretimde sadece miktar artışını değil ürünün kalitesinin yükselmesini de amaçlayan bir üretim sistemidir.

Siz de organik tarım yaparak ya da organik tarımın oluşturduğu meyve sebzeleri alarak katkıda bulunabilirsiniz.

UNUTMAYIN PESTİSİTLER İLAÇ DEĞİL ZEHİRDİR ; DAHA ÇOK PESTİSİTİN YASAKLANMASI VE DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZEHİRSİZ SOFRALAR IN OLUŞTURDUĞU BU KAMPANYAYI İMZALAYARAK DESTEK OLABİLİRSİNİZ; https://www.change.org/p/t-c-tar%C4%B1m-ve-orman- bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-t%C3%BCm-canl%C4%B1lar- i%C3%A7in-zehirsiz-sofralar-tar%C4%B1m-zehirleri-yasaklans%C4%B1n


Daha fazla bilgi almak isterseniz :

http://zehirsizsofralar.org/pestisitler-ilac-degil-zehir/

http://zehirsizsofralar.org/ne-yapmali-2/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1382668917300649? via%3Dihub

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/25443


Yazan: Elif Aktan

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)