Atık İlaç
Atık İlaç
Lütfen Dikkat
İnsanlara ya da hayvanlara bir hastalığın tedavisi, önlenmesi yada teşhisi amacıyla kullanılan maddelerin genel adıdır.
Atık Türü: Kompozit
Şununla Atın: PMD çantası veya konteyner
Zararları
Atık ilaçların bilinçsizce atılması, lavabolara dökülmesi çevre ve insan sağlığını doğrudan etkilemektedir.
Tuvaletlere dökülen ilaçlar da şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa geçerek evlerimize ulaşmaktadır. İlaçların havaya, suya, toprağa geçmesi ve yetiştirilen besinler, içilen sularla kişilerde bağışıklık sistemi, üreme sistemi, hormonal sistemlerin ciddi anlamda zarar görmesine neden olmaktadır. Sudaki kimyasallar, her yıl iki milyon insanın ölümüne neden olmaktadır.
Verilmesi Gereken Yerler
Evlerde ya da eczanelerde kalan kullanım ömrü dolan kırık veya bozulmuş atık ilaçların kontrollü toplanması gerekmektedir. İlaç atıkları, üzerinde ‘Atık İlaç’ ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine getirilmeli veya getirilmesi sağlanmalıdır. Atık ilaçların kontrollü bir şekilde bertarafının sağlanması ve piyasaya yeniden sunulmasının engellenmesi gerekmektedir.
Yeni halk sağlığı tehdidi: Atık ilaç
Çevre ve Şehircilik Bakancı Murat Kurum 2019 yılında 4 milyon 101 bin 155 kilo ilaç atığı toplandığını açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Mura Emir ise büyük bir tehlikeye dikkat çekerek eczanelerin yüzde 80'inin atık ilaçlarını imha ettirmediğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hürriyet'e şu bilgilendirmeyi yaptı: "Atık ilaçların ve evlerden kaynaklanan diğer atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin gerçekleştirilebilmesi için büyükşehirlerde ilçe belediyeleri, belediyeler, mahalli idare birliklerinin 1. sınıf atık getirme merkezini kurmak / kurdurmakla, işletmek / işlettirmekle olan yükümlülüklerini ivedi olarak yerine getirmelidirler. 81 ilimizde İl sıfır Atık Yönetim Planı'nın hazırlık çalışmaları devam etmekte olup 71 ilin planı hazırlanmıştır."
İMHA NASIL OLUYOR?
Eczanelerde miladı dolan ilaçlar ilaç takip sisteminden (İTS) düşürülüyor, listeleniyor. İl sağlk müdürlüğü ve eczacı odasına onaylattırılıyor. Kargo ile lisanslı atık ara depolama tesisine gönderiliyor. Orada biriktirilen ilaçlar belli bir miktara geldiğinde, yüksek sıcaklıkta imha ediliyor.
GELECEĞİMİZ TEHLİKEDE
İlaçları toplayarak imha edilecek yerlere teslim eden ara depolama tesisi olan Pharmabotanica'nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Saydan ise Türkiye'de 2 milyar kutu tablet ilaç üretildiğini belirterek, "Sadece bunların ağırlığı 100 milyon kilo. Daha şurup ve farklı formatta ilaçlar var. Onları saymıyorum bile. Geriye kalan ilaçlar neden ima edilmiyor? Maalesef ülkemizde atık ilaçların büyük bir kısmı çöpe atılarak, kanalizasyona dökülerek ve yakılarak imha ediliyor. Yeterli denetimlerin olmaması da bu durumu teşvik ediliyor. Antibiyotik bağışıklığı oluşmasının sebeplerinden biri yeraltı sularına ve toprağa karışan atık ilaçların içme suyu ve yiyecekler ile soframıza kadar ulaşmasıdır. Ne yazık ki böyle devam ederse gelecek nesillerin bağışıklık sistemi ve dolayısıyla sağlığı olumsuz etkilenecek" dedi.
Yazan: Çiğdem Çeken
KAYNAKLAR
Yorumlar
Yorum Gönder