Antalya Çiğdemi ( Crocus antalyensis)
Antalya Çiğdemi ( Crocus antalyensis)
Türkiye’nin olağanüstü zengin bitki örtüsü içinde, her bitkiyi tanımak ve Türkçe ismini bilmek oldukça zordur. Ancak, çiğdemler bu genellemenin dışında kalır: yüzyıllardır Anadolu’da halk arasında gayet iyi
tanınan ve maniler, şiirler, türküler, çiniler ve hikayelerde yaşayan bir kaç bitkiden biridir.
Bilim insanları, diğer tüm canlılarda olduğu gibi, çiğdemleri de özelliklerine göre bilimsel olarak sınıflandırır (tür ve alttür gibi kademelere ayırır) ve adlandırır. Ancak, halk arasında bu bilimsel tanımlamalar pek bilinmez hatta, bazıları çiğdemlerin yalnız ilkbaharda; bazıları ise aynı çiğdemin hem ilkbahar, hem de sonbaharda çiçek açtığını ileri sürer...
Bugün, tüm dünyada yaklaşık 160 çiğdem taksonu (bitki sistematiğindeki kademelerden her biri) tanımlanmıştır. Türkiye çiğdemler bakımından çok özel bir yere ve öneme sahiptir: en az 132 takson tespit edilmiştir ve bunlardan 108’i endemiktir. Araştırmalar sürdükçe, Türkiye (ve dünya için) yeni çiğdemler de keşfedilmeye devam etmektedir.
Süsengiller ailesine aittir.Yıllık,yumruya sahip,çiçekleri sarı,mavi,beyaz ya da bu tonlarda olabilir.İlkbahar veya sonbaharda açarlar ancak bu türüne göre değişebilir.Çiçekleri kötü hava varken veya geceleri kapanırlar.kormlu yani sert soğanlıdır.
ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
NASIL YETİŞTİRİLMELİDİR?
Kış başlarken yaz sonunda ekilmesi çok daha iyi olur.Özel bakıma gerek yoktur.Funda toprağı ile ekilmelidir.Kümeler halinde dikilirse eğer daha hoş ve güzel bir görüntüye sahip olabilirsiniz.Bu bitki soğuk kışlara dayanabilir hatta -10 C ye kadar bile dayanabilir.Yarısı gölge yarısı aydınlık bir yeri tercih ederseniz çok daha iyi olur.Fazla bakım ve sulamaya gerek yoktur.
Yazan: Çiğdem Çeken
Kaynakça:
Yorumlar
Yorum Gönder