Biyokaçakçılık / Biyokorsanlık

 Biyokaçakçılık / Biyokorsanlık



   Biyokaçakçılık / Biyokorsanlık nedir?


    Yabani canlıların ve onların genetik yapılarının, o canlıların haklarını güvence altına almış devletten izinsiz bir şekilde kaçırılmasına denir. Başka bir deyiş ile; bir ülkede bulunan canlıların veya o canlılara ait parçaların ülkeden izinsiz ve yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılmasına biyokaçakçılık ya da biyokorsanlık denir. Önceleri bu konularda tartışmalar yaşansada artık Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme ile beraber ‘‘ Ülkelerin sınırları içerisinde yer alan tüm genetik haklar o ülkeye ait olacaktır’’ kararı verilmiştir. Bir ülke başka bir ülkenin genetik kaynağıyla bir fayda sağlarsa bunu o ülkeye bildirmek zorundadır.




   Türkiye’de yaklaşık 3000 endemik bitki türü vardır. Ülkemizde bulunan ve bize özgü endemik hayvanlar da düşünüldüğünde ülkemizdeki endemik canlı türünün ne kadar fazla olduğu ortadadır. Bu türlerin bir kısmı nesillerinin tükenme tehlikesi ile karşı karşıya. Yapılan biyokaçakçılık ile endemik türlerde daha da büyük bir tehlike altına girmektedir. 

  Biyokaçakçılık amacıyla ülkemizde bulunan kelebek ve böcek türleri sayısı çok almıştır. Bu olaylardan etkilenen sadece birkaç canlı değil tüm doğadır. Ülkemizde de bu yüzden biyokaçakçılığı engellemeye yönelik çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. 



 

   Ülkemiz birçok canlının göç yolu üzerinde önemli bir konuma sahiptir. Göç zamanında ise biyokaçakçılık önemli bir yükselişe geçmektedir. Özellikle kelebek gibi küçük canlılar koleksiyon için toplanmakta ve yabancılar tarafından yurtdışına çıkarılmaktadır. Ülkemizde bu olaylara birçok farklı ülkenin vatandaşı neden olmaktadır. 





  Biyokaçakçılığa İlişkin Yasal Düzenlemeler




   "Yabancılar tarafından veya onlar adına doğadan izinsiz olarak yapılan toplamaya yönelik her türlü faaliyet yasaktır.

   Biyolojik çeşitlilik dolayısıyla genetik kaynaklar uluslar arası sözleşmelerle de koruma altına alındığı gibi, ülkemizde de biyokaçakçılığın önüne geçilebilmesi için çeşitli yasal düzenlemeler mevcuttur.

   İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince söz konusu biyokaçakçılık vakasına karışan yerli ya da yabancı şahıslara adli ya da idari para cezası uygulanmaktadır.

  2872 sayılı Çevre Kanunun 9. Maddesinin (a) ve/veya (f) fıkralarına istinaden biyolojik çeşitliliğin tahrip edilmesi ve/veya nesli tehdit veya tehlike altında olan veya nadir bitki ve hayvan türlerine zarar verilmesi halinde aynı kanunun değişik 20. Maddesinin (k) bendi gereğince idari para cezası uygulanır. Her yıl değişen idari para cezası bedeli 2013 yılı için 33 bin 863 liradır.."




   Bizim yapabileceklerimizi:

🐞Doğadan bilinçsizce ve izinsiz toplama yapan insanlar gördüğümüzde engel olmalıyız. Canlıları korumak hepimizin görevi. 

🐞Başkalarını engelleyeceğimiz gibi biz de toplama yapmamalı ve bu konuda bilinçlenmeliyiz. 🐞Toplama yaptığından şüphelendiğimiz kişiler olduğunda derhal jandarmaya haber vermeliyiz. 





Yazanlar: Buket Yılmaz
Çiğdem Çeken



Kaynakça:

https://ekolojist.net/biyokacakcilik-nedir/

https://www.wwf.org.tr/#

https://tr.wikipedia.org/wiki/Türkiye%27deki_endemik_bitkiler_listesi

http://www.yalovamiz.com/makale/biyokacakcilik-nedir-4168/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)