İSPİR MEŞESİ(Quercus macranthera subsp.sysprensis)

 İSPİR MEŞESİ(Quercus macranthera subsp.sysprensis)


   İspir Meşesi(Quercus macranthera subsp. sysprensis), kayıngiller (Fagaceae) familyasından Türkiye'ye özgü endemik bir bitkidir. 7 m'ye kadar boylanabilen küçük bir ağaçtır. Sürgünler önceleri tüylü sonradan dökülür. Tomurcuklar 4–6 mm uzunluğunda tüylüdür. Yaprakları ters yumurta biçiminde sürgünün ucunda toplanmıştır. 5-9 adet düzenli loptan oluşur. Yan damarlar 6-10 civarında birbirlerine paraleldir. Yaprak sapı çok kısadır. Kadeh pullarının üzeri biz şeklindedir. Meyve yarım küre şeklinde 1,5 cm kadar olup kadeh pullarının 1/2 ya da 2/3'ünü içine almıştır.




   Anadoluya özgü endemik bir takson olan İspir Meşesi Bolu, Ankara, Kastamonu, Çorum, Amasya, Sivas, Gümüşhane, Yozgat, Sivas- Zara, Tunceli ve Erzurum'da 1000- 1900 metreler arasında Q.pubescens, P.nigra, P.sylvestris, Populus tremula, Juniperus communis subsp. nana ile karışıklığa girer veya saf ormanlar oluşturur.


Yazan: Semanur Gül



KAYNAKÇA
Akkemik,Ü.(Ed.).(2018).Türkiye'nin doğal-egzotik ağaç ve çalıları.Ankara:T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)