Cruelty Free - Zulümsüz

Cruelty Free - Zulümsüz

   Dünya Laboratuvar Hayvanları Günü’nde ‘‘Cruelty Free’’ konusunu ele almak istedik. Konuya ise tanımdan başlayalım. 
   Cruelty Free kelime anlamı olarak zulümsüz anlamına gelmektedir. Kozmetik alanında son zamanlarda çokça duyduğumuz bu kavram, ürünlerin yapım aşamasında deney hayvanlarının kullanılmadığı anlamına gelmektedir. 
   Günümüzde kullanılan kozmetik ürünleri, üretim aşamasında birçok teste tabi tutulmaktadır. Ham maddeden bitmiş ürün testlerine kadar yapılan bunca testin amacı; üretim sırasında oluşan yanlışları farketmek, ürünün güvenirliğini sağlamak ve kullanıcıda istemeyen etki oluşturmasının önüne geçmektir. Gerek sağlık alanındaki gelişmeler ve gerekse de teknolojik alandaki gelişmeler ise in vitro deneylerin yelpazesini genişletmiş ve in vitro deneylerle birçok test yapılır hale gelmiştir.  



   İn vivo testler olan hayvan deneyleri, in vitro testlerin gelişmesiyle zorunluluktan çıkmıştır ve günümüzde hayvan testlerine karşı tutum sergileyerek cruelty free ürünler üreten markalar artış göstermektedir. Güzelliğimiz için üretilen bunca ürünün hayvanlar üstünde denenmesi ve deney hayvanlarının bundan birçok farklı şekilde olumsuz etkilenmesi ise çok acımasız bir durumdur. 
   Ülkemizde üretilen kozmetik ürünleri hayvan üstünde deney yapmasa da yurt dışında üretimi yapılan ve cruelty free olmayan fazla sayıda marka mevcuttur ama gün geçtikçe cruelty free markaların sayısı artmakta ve o markalara erişim kolaylaşmaktadır. 


   Bir ürünün cruelty free olup olmadığını anlamanın en kolay yolu ambalajına bakmaktır. Ambalajında alttaki üç logolardan birinin bulunması o ürünün cruelty free olduğunun göstergesidir. Şunu unutmamak gerekir ki; cruelty free olduğu halde ürün ambalajlarında bu logolardan birini bulundurmayan markalar da mevcuttur. Bu yüzden ikinci bir yol olarak markayla iletişime geçebilir ya da web sitelerini inceleyebilirsiniz. 


   Bu konuda üç farklı logonun olması ise logoyu elde etmek için markanın yapması gereken prosedürlerle, logoyu veren kurumlarla alakalı bir durum. Üçü arasındaki farkı aşağıdaki tabloda inceleyebilir ve daha detaylı bilgi için kaynaklara göz atabilirsiniz. 




   Cruelty free konusunda en büyük sorunlar biri Çin’di. Çin’in büyük bir pazara sahip olması marka sahipleri için çok çekici bir hal alması, markaların Çin’de satış yapmak istemesini ortaya çıkarıyor. Çin’in ise bu konuda bir kuralı vardı: Ürünlerin hayvanlar üstünde denenmesi. Çin kozmetiklerin hayvanlar üzerinde test edilmesini gerektiren tek ülkeydi Bunun üzerine Çin pazarına girmek isteyen markalar üretimdeki testlerini hayvanlar üstünde yaparak, ürünlerini Çin pazarında satışa çıkarabilmekteydiler. Crulety free olup bu pazarda olmak isteyen markalar ürünlerini hayvan testleri için Çin’e göndererek cruelty free sıfatını kaybettiler. Bu da demek oluyordu ki, Çin’de satışı yapılan hiçbir ürün cruelty free değildi. Tüm bunlardan sonra ise gülümsetecek haberler oldu ve 1 Ocak 2021'den itibaren Çin, hayvan testi yasalarında bazı ithal kozmetikler için zorunlu hayvan testi gereksinimlerini kaldıran bazı önemli değişiklikler yaptı. Bunu söylerken Çin’de her kozmetik ürünün aynı kategoriye girmediğini ve bazı ürünlerde bu zorunluluk kalkarken bazılarında hala olduğunu da söylememiz gerekir. Ama tamamen olmasa da bu yasağın bazı ürün kategorilerinde kaldırılması umut verici. 

   

   Bu konuda ayrıntılı araştırma yapmak isteyenler için:

   https://ethicalelephant.com/china-animal-testing-laws-2021/




   Deney hayvanları ile ilgili bu kadar gelişme yaşansa ve bilinç artsa da yayınlanan raporlarda sonuçlar yine de çok iyi durumda değil. Bu raporlarından birinde açıklanan sonuçlara göre, 2017 yılında AB'de bilimsel amaçlarla toplam 23,5 milyon hayvan öldürüldü. 2017 sonuçları olmasına rağmen günümüzde de bu durum maalesef çok çok farklı değil.


   Hayvanlar kendi doğal yaşam alanlarında güzeller, laboratuvarda değil. Bırakalım güzel oldukları yerde kalsınlar.


Cruelty free markaların ayrıntılı listesine ulaşmak isteyenler için bazı siteler:
https://crueltyfree.peta.org/companies-dont-test/
https://ethicalelephant.com/cruelty-free-brand-list/
Cruelty free markalara ulaşmak için indirebileceğiniz bazı uygulamalar:






Bu konu ile ilgili izlemenizi önereceğim kısa film:



















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)