KİŞİSEL KARBON AYAK İZİ REHBERİ \ DEVİN BAHÇECİ KİTAP DEĞERLENDİRME
KİŞİSEL KARBON AYAK İZİ REHBERİ \ DEVİN BAHÇECİ KİTAP DEĞERLENDİRME
FARMAEKOLOJİ KULÜBÜ EKOREAD
grubu olarak bu hafta okuduğumuz kitap Kişisel Karbon Ayak İzi Rehberidir. Kitap 64 sayfadır. Kısa ve öz olarak akılda kalacak hap bilgiler içermektedir.
Açıkçası bu kitabı okuyana kadar bu kadar çevreye zarar verdiğimizi tahmin etmiyordum. Kitapta her şey sayısal olarak belirtildiği için verdiğimiz zararın boyutunu daha iyi anlıyorsunuz. Karbon ayak izimizin ne kadar fazla olduğunu, düşürmek için ne yapmamız gerektiğini, ne yaptığımızı ve neler yapmamamız gerektiğini çok güzel bir şekilde anlatıyor. Bu yazımda sizlere bu bilgilerden bahsedeceğim.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NELERE SEBEP OLACAK”
• İnsani faaliyetler yüzünden artan sera gazlarının miktarı önlenmez ise 2100 yılına kadar küresel sıcaklığımız 1.4- 5.8 santigrat derece arasında artacak. Bu her ne kadar az dursa da çok kötü felaketleri getirecek kadar büyük bir artış.
• Çünkü uygarlığın kuruluşundan beri artmış olan 1 santigrat derece bile ne kadar büyük bir değişim meydana getirmiştir.
• Çok sert hava olayları meydana gelecek.
• Kıyı bölgelerde yağış miktarı artarken, iç bölgelerde sıcak hava etkisiyle kuraklık meydana gelecek.
• Artan deniz seviyesi ile deniz seviyesi altında olan birçok ülke su altında kalacak.
• Su sıkıntısı, gıda sıkıntısı meydana gelecek.
• Birçok bitki ve hayvan türleri yok olacak.
Şimdi de elektrik, ulaşım, gıda, ısınma ve yaşam tarzının küresel karbon ayak izine olan etkilerine bakalım.
Özellikle doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanılması karbon ayak izini oldukça yükseltmektedir. Bunun yerine güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı yaygınlaştırmalıyız. Ülkemizde elektrik üretiminin %45,9’u doğalgazdan, %25,3’ü kömürden, %24,5’i hidrolik kaynaklardan, %2,5’i sıvı yakıtlardan, %1,87’si ise rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir.
Evimizde kullandığımız elektrikli aletleri seçerken dikkat ediyor muyuz? Ya da ne kadar süre ile kullandığımızı?
Evimizdeki Aletlerin 1 Saatlik Karbon Ayak İzi
A Sınıfı No Frost Buzdolabı............................................25 gr Ütü.........................................................................860 gr
100 wattlık ampul ....................................................... 43 gr
10 wattlık tasarruflu ampul.............................................4.3 gr
49 cm LCD TV.............................................................13 gr
A Sınıfı Çamaşır Makinesi.............................................450 gr
A Sınıfı Bulaşık Makinesi...............................................495 gr
Saç Kurutma Makinesi..................................................774 gr
2200 watt Elektrikli Süpürge.........................................1012 gr
Split Klima (ısıtma) ......................................................690 gr
Split Klima (soğutma).....................................................782 gr
Isındıkça Isınıyoruz
Kömür
Türkiye’ de halen evsel ısıtmada kömür kullanılmaya devam edilmektedir. İçeriğinde bulunan karbon miktarı çeşidine göre değişmektedir. Karbon ayak izi çok fazladır. Örneğin 1 kg kömür yandığında 2,93 kg karbondioksit gazı açığa çıkmaktadır.
Doğalgaz
Her ne kadar kömür gibi olmasa da yani daha temiz olarak nitelendirdiğimiz doğalgaz ise metan gazı bakımından oldukça zengindir ve karbon ayak izi oldukça fazladır. Aynı zamanda ısınma haricinde yemek pişirmede de kullanılmaktadır.
ULAŞIM KARBON AYAK İZİ
Ulaşım günlük yaşantımızda çok önemli bir unsurdur. Milyonlarca insan ulaşım yollarını kullanarak seyahat etmektedir. Ulaşım hem sera gazı emisyonlarına hem de gürültü kirliliğine neden olmaktadır. İklim değişikliğinin bir sebebidir.
Özellikle şahsi otomobillerin kullanımının artması, uçakların daha konforlu olduğu için daha fazla tercih edilmesi ve insanların kısa mesafede bile araç kullanması...
Aslında nedenleri say say bitmiyor değil mi? Özellikle yapılan araştırmalara göre otomatik vitesli arabaların daha fazla karbon ayak izine sahip olduğu bilinmektedir. Özellikle uçaktan bahsedecek olursak karbon maliyeti inanılmaz fazladır. Onlarca tonluk uçakları havalandırmak ve yüksekte tutmak için özel bir petrol türevi olan “kerosene” adlı yakıt kullanılır. Halk arasında uçak yakıtı olarak bilinir. Düşük ısıda donmayan bir yakıttır. Yer kaplamasın diye de çok fazla enerji içermektedir.
ÖNERİLER
• Elektrikli araçları tercih etmek.
• Yurt içi ulaşımda mümkün olduğunca tren veya otobüs kullanmak.
• Kısa mesafeleri yürümek
• Çok fazla araç kullanmamak. Bunun yerine toplu taşıma tercih edilebilir.
• Uçak kullanmak gerekiyorsa ekonomik sınıfı tercih edin.
• Aynı yöne giden komşularla arabanızı paylaşabilirsiniz.
YAŞAM STİLİ VE KARABON AYAK İZİ
Hiç düşündünüz mü yediğiniz bir yemeğin ya da giydiğiniz bir kıyafetin doğaya ne kadar zarar verdiğini? Aslında bu kitap bunun farkına varmamızı sağlıyor. Günlük hayatta sürekli alışveriş yapıyoruz. Hareket etmiyoruz. Ama karbon emisyonu çok fazla olan gıdalar tüketiyoruz. Hızlı yemek bu kadar ön planda iken biz de bu sirkülasyona katılıyoruz. Hem kendimize hem dünyamıza zarar veriyoruz.
ÖNERİLER
• Et tüketimini azaltın.
• Meyve ve sebze ağırlıklı tüketin. Mevsiminde tüketin.
• İthal yiyeceklerden uzak durun. (Taşıma ne kadar artarsa mesafe ne kadar uzarsa karbon emisyonu o kadar artar.)
• Organik ürünler satın alın.
• Aşırı ambalajlanmış ürünleri satın almayın.
• Kendi bölgenize yakın yerlerde yapılmış ürünleri tercih edin.
• Yavaş Modaya uyum sağlayın.
EKOEAD GRUBU KİTAP HAKKINDA DÜŞÜNCELER
2 derece sınırı gerçekten çok önemli. Dünyanın ortalama sıcaklık artışı 2 dereceyi geçtiğinde artık reaksiyon birbirini tetikleyen kısır bir döngüye giriyor. Buzullar eridikçe buzullarda hapsolan karbondioksit açığa çıkıyor ve bu da buzulların erimesini hızlandırıyor. Buzullar eridikçe buzulların uzaya geri yansıttığı güneş ışınları dünyada hapsoluyor ve ısınma bir kat daha artıyor. Bunun için 2 derece sınırı aşılmadan karbon ayak izimizi azaltarak küresel ısınmayı engellemeli, kendi türümüzün ve diğer türlerin yaşamını korumalıyız. Hayatımızı buna göre düzenlemeliyiz.
Habib EKE
Bireysel olarak neden olduğumuz şeyleri ve tek bir birey olarak gezegenimize verdiğimiz zararı rakamsal olarak fark etmek bizler için daha anlamlı oluyor. Bu kitapta ise bu konuda yapabileceğimiz bazı basit hesaplamaları gördük. Neler yapmamız gerektiğini ve verdiğimiz zararın büyüklüğü başta pek önemli gibi gelmese bile verilen ortalama zararı bu kadar insanın verdiği düşünülünce zarar kat kat artmaktadır. Bir şeyleri değiştirmek için önce kendimizin neden olduklarını azaltmak zorundayız. Bu konuda da ilk adımı ise kişisel karbon ayak izimizi azaltarak yapabiliriz. Bu kitap ise bu adımda bize rehber olabilecek bir kitap.
Buket YILMAZ
Kitabın bölüm bölüm oluşu ve anlatılan bilgilerin örneklerle desteklenmesi anlatılmak isteneni akılda kalıcı hale getiriyor. Kitap sunuş bölümünde iklim değişikliğine değiniyor. İklim değişikliğine artan sera gazlarının etkisi, sera gazlarını artmasını nedeni ve nelerin sera gazını artırdığını bize anlatıyor. Kişisel Karbon ayak izi tanımını bilmenin bireysel olarak iklim değişikliğini önleme konusunda etkisine değiniyor ve bizlere kişisel karbon ayak izi konusunda farkındalık oluşturuyor. Oluşan bu farkındalık sayesinde günlük hayatta yaşam şeklimizi ve ihtiyaçlarımızı gözden geçirme gereği duyuyoruz. Kitap; Elektrik tüketimimizin, ısınmanın, ulaşımın ve yaşam tarzının karbon ayak izinde ne derece etkili olduklarını sayılar ve örnekler üzerinden bize anlatıyor. Yüksek motorlu araçların, kırmızı etin, doğalgaz yerine kömür kullanımının, manuel araç yerine otomatik araçların otobüs yerine uçak kullanımının karbon ayak izini arttırdığını yine bu bölümlerden öğreniyoruz.
Ayşe Nur KILIÇ
Yorumlar
Yorum Gönder