SEVGİ ÇİÇEĞİ (Centaurea tchihatcheffii)

 SEVGİ ÇİÇEĞİ (Centaurea tchihatcheffii)


   Sevgi çiçeği, Asteraceae familyasının Centaurea cinsine ait ve Türkiye'ye endemik olan bir türdür. Halk arasında yanar döner, gelin düğmesi, kırmızı peygamber çiçeği ve hasırcı çiçeği olarak da bilinen sevgi çiçeği tek yıllık, kazık kök yapan, kırmızı, pembe, beyaz renkli küçük çiçeklere sahiptir. İlk kez 1848 yılında Rus bilim insanı Pierre de Tchihatcheff tarafından Ankara: Gölbaşı, Gölbek-Yavrucak arasından toplanmıştır. Dünyada yalnızca Ankara'nın Gölbaşı ilçesi Hacı Hasan Köyü yakınında yetişmektedir.
   Sevgi Çiçeği (Centaurea tchihatcheffii) Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre “Çok Tehlikede” (CR: Criticall endangered) kategorisinde değerlendirilmekte, Bern Sözleşmesine göre de kesin koruma altında olan bitki türleri arasında yer almaktadır. Sevgi Çiçeği populasyonunu tehdit eden başlıca faktörler: Doğal alanların yerleşime açılması, habitat bozulması, yoğun tarım, herbisit kullanımı, anız yakılması, kuş zararları, yanlış zamanda toplanmasıdır.




SEVGİ ÇİÇEĞİ EFSANESİ

   Mogan Gölü'nün ayrı yakalarında oturan ve birbirlerine aşık olan iki genç varmış. Ağa oğlu ve çoban kızı iki yakadan koyunlarını otlatır, birbirlerine aşk şarkıları söyler, kaval çalar, sevgilerini dillendirirmiş. Aşkları bütün Gölbaşında dillenmiş ve herkes bu aşktan konuşur olmuş. Gel gelelim yağız delikanlının ağa babası bu aşkın önünde büyük engelmiş. ” Ben oğluma ağa kızı alırım” deyip fakir çoban kızını aşağılarmış. Bunun üzerine gençler, gölün her iki yakasında oturup, uzaktan birbirlerinin hasretini çekmişler ve ince hastalığa (vereme) yakalanmışlar. Birbirlerine kavuşamadan can vermişler. Oturdukları yerlerde baharla birlikte açan çiçeğe bölge halkı 'sevgi çiçeği' adını koymuş. Mayıs, haziran ayları geldiğinde kan kırmızısı açan bu çiçekleri toplamaya gelen âşıklar iki sevgilinin mezarlarını türbeye çevirmişlerdir. Bugün halk arasında karadonlu türbesi diye anılan bölgede yetişen çiçeklere peygamber çiçeği, türbe çiçeği de denilmektedir.


Yazan: Esra Kül

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)