GERİ DÖNÜŞÜM
GERİ DÖNÜŞÜM
Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilebilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine yeniden dahil olmasıdır. Diğer bir deyişle, kullanıldıktan sonra atığa dönüşen malzemelerin çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulandıktan sonra hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır.
Geri Dönüşümün Amacı
Geri dönüşümün amacı; kaynakların gereksiz kullanımını önlemek ve atık çöp miktarını azaltmaktır. Cam, kağıt, alüminyum, kompozit, çelik, ahşap, plastik, pil, elektronik atıklar, motor yağı gibi maddeler geri dönüştürülerek tekrar kullanılabilir hale gelir bu da ülke ekonomisinde önemli bir rol oynar. Aynı zamanda ülkelerdeki katı atıkların depolanması ve taşınması gibi sorunları da engeller. Geri dönüşüm tam bir kazan kazan prensibi ile çalışır. Geri dönüşüm sayesinde hem kaynaklar daha verimli kullanılır hem de üretim aşamasında daha az enerji, daha az su tüketilir, daha az ağaç kesilir ve daha az karbon salımı gerçekleşmiş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; kullanılmış kağıdın kağıt imalat sürecine tekrar katılması ile hava kirliliği %74-94, su kirliliği %35, su kullanımı %45 azalır.
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.
1- Kaynakta ayrı toplanması
2- Sınıflama
3- Değerlendirme
4- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma
Geri Dönüşümün Faydaları
Geri dönüşüm ile doğal kaynakların korunur, enerji ve su tasarrufu sağlanır. Karbon salımı azalır. Geri dönüşüm sayesinde düzenli depolama tesislerine giden atık miktarı azaldığı için çöp depolama alanlarının kullanım ömrü uzar.
Geri Dönüşebilen Maddeler
• Kimyasal atıklar
• Cam
• Kağıt
• Alüminyum
• Plastik
• Piller
• Motor yağı
• Akümülatörler
• Araç lastikleri
• Kauçuk
• Beton
• Organik atıklar
• Elektronik atıklar
• Demir
• Tekstil
• Ahşap
• Metal
ULUSLARARASI 11 ŞİRKET, YÜZDE 100 GERİ DÖNÜŞÜMLÜ AMBALAJ KARARI ALDI
Dünyanın en büyük 11 perakende şirketi, en geç 2025’e kadar yüzde 100 geri dönüşümlü, tekrar kullanılabilir ya da kompostlanabilir ambalaj kullanma kararı aldı.
Her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu bu yıl tüm dünyanın ortak sorunu bir konuya odaklandı. Forum’da İngiltere’nin en ünlü kanser araştırma vakıflarından Ellen MacArthur Vakfı, dünyanın en ünlü 11 perakende şirketinin yüzde 100 geri dönüşümlü, tekrar kullanılabilir ya da kompostlanabilir ambalaj kullanacağını açıkladı.
Her yıl 6 milyon ton plastik ambalaj kullanan Amcor, Ecover, Evian, L’Oreal, Mars, M&S, PepsiCo, The Coca-Cola Company, Unilever, Walmart ve Werner&Mertz en geç 2025’te uygulamaya geçecek.
Unilever‘in CEO’su Paul Polman; “Bu güzel haber gösteriyor ki dev firmalar, okyanusa dönen plastik çöp konusunda taahütlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Kişisel bakım ve tüketim ürünleri endüstrisi, bu konuda daha hızlı ve daha ileri gitmeli, her bir plastiğin geri dönüşümü sağlanmalı” dedi.
Şirketlerin Kararları
AMCOR
Yiyecekten kişisel bakım ürünlerine kadar yüzlerce ürünün ambalaj üreticisi olan, dünyanın en büyük ambalaj üretim şirketi Avusturalyalı Amcor, müşterilerine ve tüketicilerine temiz bir dünya için bütün ambalajlarını 2025’e kadar geri dönüşümlü ve tekrar kullanılabilir yapma sözü verdi. Yapacağı yeni ürünlerin de yine geri dönüşümlü materyallerden yapacağını belirtti.
DANONE / EVIAN
Danone, ikonik su markası Evian’ın şişelerinin halihazırda yüzde 100 geri dönüşümlü plastikten yapıldığını ve 2025’e kadar diğer ürünlerinin ambalajında da aynı uygulamaya geçeceğini açıkladı.
ECOVER
‘Çevre dostu’ evsel temizlik ürünlerinde dünyanın en büyük markası olan Belçikalı Ecover, bazı ürün ambalajlarının zaten geri dönüşümlü, tekrar kullanılabilir ya da kompostlanabilir olduğunu, 2020’ye kadar bütün ürünlerinde uygulayacaklarını belirtti. Hatta plastik olmayan ve bakteriler tarafından çabucak parcalanarak kompostlanabilir ürün kapakları üzerinde de çalıştıklarını duyurdu.
L’OREAL
Dünyanın en ünlü kozmetik markalarında L’Oreal da ürünlerinde kullandıkları bütün ambalajların 2025’e kadar şarj edilebilir, tekrar doldurulabilir, geri dönüşüm yapılabilir ve kompostlanabilir olacağını taahhüt etti. Bu konuda uzunca süredir çalıştıklarını ve 2020’de de ilk ürünlerini sunacaklarını açıkladı.
MARS
1800’lerin sonunda çikolata üretimi ile yola çıkan bugün hayvan mamaları da dahil insan yiyecek ve içeceklerinde dünyanın önde gelen markalarından olan Amerikalı Mars da halihazırda başladıkları bu projeye devam edeceklerini ve 2025’de bitireceklerini söyledi. Ambalaj konusunda yapılan bu inovasyonun da bütün dünyada karbon üretimini önemli şekilde azaltacağını ve gelecek nesillere daha temiz dünya bırakılmasında önemli bir adım olacağını belirtti.
M&S
Giyimden sonra perakendecilikte de başarılı olan ünlü İngiliz markası Marks&Spencerv / M&S, Birleşik Krallık’ta 2022’ye kadar bütün ambalajların sadece geri dönüşümlü değil ‘geniş kapsamlı geri dönüşümlü’ olması gerektiğini söyledi. Kendilerinin de bu fizibilitenin uygulanması için ambalaj tedarikçileriyle görüşeceklerini belirtti.
PEPSICO
Dünya içecek devi PepsiCo da 2025’e kadar, ambalajların yüzde yüz geri dönüşümlü, kompostlanabilir olabilmesi için kullanılacak materyallerin artırılacağını, ayrıca daha az plastik paketleme ve karbon üretimine yöneleceklerini ve bu konuda da kendi vakıfları PepsCo Foundation ile beraber çalışacaklarını duyurdu.
THE COCA-COLA COMPANY
Bu çok önemli açıklamaya imzasını atan bir diğer dünya içecek devi The Coca-Cola Company, ‘Çöpsüz Dünya’ sloganlarını hayata geçirmek için 2025’e kadar müşterilerine yüzde 100 geri dönüşümlü ambalajlı ürün sunacaklarını, 2030’a kadar da hammaddelerin ambalajında yüzde 50’sinin geri dönüşümlü olacağını duyurdu.
UNILEVER
Yiyecek, içecek, kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde dünyanın en büyük markası olan Unilever de diğer büyük markalar gibi anlaşmaya uyacağını, 2025’e kadar ambalajlarında en azından yüzde 25 geri dönüşümlü plastik kullanacaklarını belirtti. Ayrıca, endüstride plastik protokolünün oluşturulmasına yardımcı olmak için ambalajında kullanılan plastik malzemelerin ‘paletini’ 2020 yılına kadar yayınlayacaklarını, poşet atığı sorunuyla mücadeleye yardımcı olmak, çok katmanlı poşetlerin geri dönüştürülmesinde teknik bir çözüm üretmek için de çalışacaklarını açıkladı.
WALMART
Dünya devi Walmart da özel marka ambalajlarının yüzde 100’ünü 2025 yılına kadar geri dönüştürülebilir olacağını belirtti. Özel ve ulusal marka ambalajlamanın çevresel ve sosyal etkilerini azaltmayı amaçladıklarını açıklayan Walmart, sera gazı emisyonlarının düşürülmesi, geri dönüşümlü ve sürdürülebilir kaynaklı materyallerin kullanılması için tedarikçilerini de teşvik edecek. Aynı zamanda, Walmart Vakfı’nın geri dönüşüm erişimini iyileştirmek ve geri dönüşüm altyapısını güçlendirmek için Kapalı Döngü Fonu’nu desteklediği de açıklandı.
WERNER&MERTZ
Werner&Mertz Group, yıllık şişe hacminin yüzde 65’ine tekabül eden en az 70 milyon şişede 2017’den itibaren yüzde 100 geri dönüşümlü plastik kullanmaya başladı. 2025 yılına kadar da tüm tüketim malları ambalajlarında yüzde 100’e varan oranlarda plastik kullanımını azaltmayı taahhüt ediyor. Grubun sürdürülebilir felsefesi doğrultusunda, ambalaj kapakları ve kapaklarda kullanılan plastikler, etiket, baskı mürekkebi ve yapıştırıcılarda da geri dönüşüm sürecinin iyileştirileceği söylendi.
Yazan: Çiğdem Çeken
Kaynakça
https://ekolojist.net/geri-donusum-nedir-nasil-yapilir/
https://www.temizmekan.com/uluslararasi-11-sirket-yuzde-100-geri-donusumlu-ambalaj-karari-aldi/
Yorumlar
Yorum Gönder