Ramazanda Sağlıklı Beslenme

 Ramazanda Sağlıklı Beslenme


Sahur

   Sahur gün içinde bizi susatmayacak ve tok kalmamızı sağlayacak besinlerden oluşmalıdır. Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler, kızartmalar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Tok kalınmasına en çok yardımcı olacak besinlerin başında ise yumurta gelmekte. Sahurda sadece su tüketmek de zararlıdır. 


İftar

   İftara bir anda ağır yiyeceklerle başlanmamalı ve bunu önlemek için de orucu suyla açmak önemlidir. Suyun yanısıra iftarda çorba, ayran, komposto tüketmek kaybedilen mineral ve sıvının vücuda geri alınmasına yardımcı olur. Yemeklerin pişirilme yöntemleri de yemekler kadar önemlidir. Izgara, haşlama, fırında, buğulama gibi yöntemler tercih edin. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca iftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sinidirime yardımcı olur.


Kilo Almamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

   Uzun süren açlık sonucu metabolizma yavaşlar ve buna ek olarak günlük tüketmemiz gereken miktarda sıvıyı (2 - 2, 5 litre) iftar ve sahur arasında tamamlamamak doğrudan kilo alımının yolunu açar. İftar hafif şekilde yenilmeli, iftar ile sahur arasında ara öğün alınmalı ve sonra ise sahur atlanmadan yapılmalı. İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde ise bol bol su tüketilmeli. Kilo almaktan korunmak için özellikle yağ, tuz ve şeker miktarı fazla olan besinlerden kaçınılmalıdır. Bunlar yerine tam tahıllı besinler, sebze ve meyveler tüketilmelidir. Meyve tüketimi ramazanda genellikle ihmal edilir. Bu yüzden günde 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışın. 


Ara Öğün

   İftardan yaklaşık 1,5 - 2 saat sonra metabolizma ve kan şekerinin düzelmesi için ara öğün yemek çok faydalıdır. Ara öğün amacıyla kefir, yoğurt, süt ve meyveler başlıca tercihlerden olmalı. İftar ve sahur arasında kafeinli içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, sade sodalar tercih edilmeli. 




Örnek Sahur Menüsü:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1 dilim beyaz peynir
  • Domates
  • Salatalık
  • Yeşillik
  • 5-6 adet zeytin ya da 2 tam ceviz içi
  • 3 ince dilim tam tahıllı ekmek ( 1 avuç içi boyutunda pide = 1 ince dilim ekmek )


Örnek İftar Menüsü:

  • 2 su bardağı su
  • 1 küçük hurma

- 5 dk ara

  • 1 kase çorba
  • 2 dilim tam tahıllı ekmek veya çeyrek pide
  • Salata

- 10 dk ara

  • İftar yemeği
  • Izgara tavuk
  • 1 kase yoğurt
  • Etsiz sebze yemeği
  • 1 ince dilim tam tahıllı ekmek

- 1 saat sonra

  • 2 porsiyon meyve 
  • Bol su


*Menüler bir diyetisyenin önerdiği örnek menülerdir. Lütfen diyetisyeninize başvurunuz. 


Bonus: Sağlıklı Bir Tarif

Brokoli Çorbası Tarifi

Malzemeler:
500 gr brokoli 
7 su bardağı su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber 

Hazırlanışı:
Küçük parçalara ayırdığınız 500 gram brokoliyi 7 su bardağı su ile birlikte haşlayın. Brokoliler haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla çıkartın ve suyunu bir kenara ayırın. Ardından derin bir tencerede 1'er yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağını eritin. 1 yemek kaşığı unu da üzerine ekleyin ve kokusu çıkıp, hafif renk alana kadar kavurun. Kavrulan una, brokoliyi haşladığınız suyu azar azar ekleyin ve topaklanmaması için bir çırpma teliyle sürekli karıştırın. Bu şekilde 2-3 dakika kaynattıktan sonra haşlayıp süzdürdüğünüz brokolileri suyun içerisine ekleyin. Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için el blenderından geçirin ve son olarak üzerine 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberi ekleyip karıştırın. Brokoli çorbasını bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın ve sıcak olarak tüketin.
Afiyet olsun. 


Yazan: Buket Yılmaz


 

Kaynaklar:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)