COP29: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI

 DÜNYA’DAN EKOLOJİ HABERLERİ

COP29(Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı), 11-22 Kasım 2024 tarihlerinde Azerbaycan'ın Bakü şehrinde gerçekleştirildi.

Konferansın temel amacı, Paris Anlaşması doğrultusunda küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için gerekli finansal ve politik adımları tartışmaktı.


Kaynak: AA


PEKİ TARTIŞILAN KONULAR NELERDİR?

Bu yılki konferansta, ülkelerin ekonomilerinin sürdürülebilir bir şekilde dönüşümü için gerekli olan kaynak ve bu kaynağı hangi ülkelerin ne boyutta karşılaması gerektiği tartışmaların ana konusuydu.


NE KADAR PARA GEREKİYOR?

Konferansta, gerekli paranın boyutu için yıllık 100 milyar dolardan 1 trilyon dolara kadar ulaşan çok geniş aralıkta öneriler sunuldu. Günün sonunda, yaşanan büyük anlaşmazlıklara rağmen yıllık 300 milyar dolarda uzlaşma sağlandı. Anlaşmanın bildirildiği BM yazılı açıklamasında görüşlerine yer verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise şunları söyledi:

"Karşı karşıya olduğumuz büyük zorluğun üstesinden gelmek için hem finansaman hem de emisyon azaltma konusunda daha iddialı bir sonuç umuyordum."



 Kaynak: UNFCCC/ Kiara Worth


KONFERANSTAKİ ANLAŞMAZLIKLARIN KAYNAĞI NEDİR?

Sanayi bakımından gelişmemiş ülkeler, paranın gelişmiş ülkeler tarafından karşılanması gerektiğini savunuyor. Ancak gelişmiş ülkeler ve konferansın ev sahibi Azerbaycan gibi gelirinin büyük bir kısmını fosil yakıtlardan elde eden ülkeler bu fikre sıcak bakmıyor. Hatta Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev'in petrol ve doğalgaz için "Tanrı'nın hediyesi" demesi iklim aktivistleri tarafından dehşetle karşılandı.


SON OLARAK

Ekolojik dengenin yeniden sağlanabilmesi için atılacak adımların önündeki en büyük engel olan finansman sorunu, bu konferansta da tekrar gün yüzüne çıktı. Okuyucularımıza son bir soru ile bu haber yazısını bitiriyoruz:

Geçmişte fosil yakıtları kullanarak sanayilerini kalkındıran ülkelerin, günümüzde aynı yöntemle kalkınmaya çalışan gelişmekte olan ülkelere karşı herhangi bir destek sunmadan "Yeşil enerji kullanımını yaygınlaştırmalıyız." demeleri sizce iki yüzlülük müdür? Bu konuda fikirleriniz nelerdir?



 

                                                             Yazan: Hakan Uysal



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekofeminizm

Ürünlerin Doğa Dostu Alternatifleri: PET ŞİŞE

Anadolu Sığla Ağacı (Liquidambar orientalis)